Mirades literàries és un projecte del museu i el servei de Cultura de l’Ajuntament en col·laboració amb 10 escriptors de Cerdanyola que pretén continuar aprofundint en l’accessibilitat d’aquest equipament cultural fent-lo inclusiu per a tot el públic.
Maite Barceló, Marutxi Beaumont, Rafi Bonet, Isidre Grau, Maria Victòria Lovaina, Míriam Martínez, Carles Morata, Danny Romero, Miquel Sánchez i Aina Sastre han redescobert 10 peces del Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) amb tots els seus sentits i capacitat creativa. L’objectiu és oferir una interpretació de l’obra que descriuen, la seva personal, que ajudi a qualsevol persona a gaudir-la. Es tracta del projecte Mirades literàries.
Els escriptors han fet un relat sobre una peça del museu, l’han enregistrat en àudio i aquest àudio es pot escoltar in situ al MAC a través, simplement, d’un mòbil i un lector de codi QR.
Per Maite Barceló, que ha fet el relat per a Relleus del Mar i la Terra o Les Titànides d'Ismael Smith, aquesta ha estat una experiència molt satisfactòria i un repte personal. Aina Sastre, amb La Maleta Buïgas de Carles Buïgas, s’ha mostrat contenta per la possibilitat d’oferir aquesta mirada més literària i subjectiva en la que ha transmès els seus sentiments. També col·labora en aquesta iniciativa Isidre Grau que ha escollit el Cap de Tití, de Manolo Hugué, per fer el seu propi relat. Grau destaca com ha pogut entrar a fons en l’obra i amb altres estímuls.
El protagonista, afirma Carles Morata, que ha relatat l’obra La Virtut de Josep Llimona, és el museu i la seva col·lecció. I les mirades literàries et permeten redescobrir i retrobar-te amb aquest espai cultural.
Una de les vidreres de Les Dames de Cerdanyola, de Ludwig Dietrich von Bearn, obra estel·lar del museu, ha estat interpretada per l’escriptora Rafi Bonet. L’autora explica que se li han plantejat molts dubtes en intentar escriure per a persones invidents, com per exemple, pensar en com una persona cega des del seu naixement pot conèixer els colors. En el mateix sentit, Maite Barceló, assenyala la dificultat de reflectir amb tots els matisos possibles en el relat aspectes que normalment donem per fets com poden ser la textura d’una obra arquitectònica o pictòrica o els colors.
Danny Romero aporta a Femme avec raisin de Josep de Togores un text personal i molt proper al visitant. A més, la música que li acompanya, obra del músic Sergi Toà, atorga al relat un caràcter encara molt més subjectiu. Toà feia durant la presentació de Mirades literàries una proposta: musicar els textos de les 9 obres restants.
Altres escriptors participants han estat Marutxi Beaumont, amb l’obra Publicitat del Lápiz Termosan, d'Estudis Compal; Maria Victòria Lovaina i la Invitació a l'Exposició del Fayans Català, o L'Arlequí, d'Ismael Smith; Míriam Martínez i el Bust de noia, de Francesc Juventeny; i Miquel Sánchez interpretant l’obra Un borratxo, de Josep de Togores.
Aquests 10 escrits personals i subjectius dels escriptors permetran a partir d’ara fer més accessible la col·lecció del MAC-Can Domènech però també poder-la gaudir amb tots els sentits enriquint la visita amb noves i originals mirades.. I no només adreçat a persones cegues, sinó per a tothom. Només cal deixar-se endur i sentir i emocionar-se.
Tornar a la pàgina d'actualitat